I Міжнародний симпозіум з традиційних харчових продуктів та стійких продовольчих систем

10 серпня 2022 року в режимі онлайн відбувся Перший Міжнародний симпозіум з традиційних харчових продуктів та стійких продовольчих систем. Захід було організовано на базі Університету Торос (Туреччина) за підтримки наукової ради з понад 25 провідних науковців у сфері гастрономії, гастрономічного туризму та культурної спадщини. Симпозіум відбувся за участі відомих представників академічної сфери, науковців, громадських інституцій та етнічних спільнот з різних регіонів світу.
Доцент кафедри географії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка, голова Експертної ради міжсекторального співробітництва ЗВО України з питань охорони гастрономічної спадщини та розвитку гастрономічного туризму в Україні, Олена Мотузенко представила Україну доповіддю на тему: «The role of traditional products in preserving the gastronomic heritage of Ukraine». Було представлено, створену у межах Національної еногастрономічної туристичної мережі, українську модель комплексного системного використання інструментів для створення доданої вартості локальних харчових продуктів. Учасникам заходу також було презентовано один з пілотних проєктів – валоризацію традиції приготування та споживання ритуальних хлібів до Дня Святого Георгія села Криничне (Дорога вина та смаку Української Бессарабії).
Візуалізація українських традиційних продуктів у межах професійних гастрономічних форумів сприяє охороні нематеріальної культурної спадщини країни шляхом підвищення рівня обізнаності міжнародної спільноти, формування поваги та визнання елементів НКС України, створює передумови розвитку міжнародного співробітництва, включно у сфері науки та освіти.